Lumírův Novoroční hever (zvedák) …možno použít i pro jiné bujaré dny
1 balíček Deka (přípravek k nakládání okurek a zeleniny)
1 skleněná třílitrová láhev
1,5 l vody
0,5 l octu 8%
0,5 kg. cibule
20 špekáčků (což je něco přes kilo)
3 – 4 balíčky tvarůžek
6 kuliček nového koření
3 bobkové listy
1 lžíce moučkového cukru (nebo 2 – 4 pecičky umělého sladidla)
1 – 2 feferonky (pro dospělé)
Svaříme vodu s octem, vsypeme celý obsah Deka, přidáme cukr,koření, feferonky a povaříme 4 minuty. Cibuli nakrájíme na tenké kolečka a přelijeme na cedníku vroucím nálevem. Špekáčky oloupeme a překrojíme podélně. Do sklenice ukládáme střídavě spařenou cibuli, špekáčky a tvarůžky. Poslední vrstvou je cibule. Tento obsah zalijeme vlažným nálevem. Je vhodné poslední vrstvu cibule zatížit víčkem z kelímku. „HEVER“ zraje 14 dnů.
Příloha – tmavý chléb, pečivo, (výhradně pro dospělé na zapití pivo Radegast Premium ze sedmého schodu).