Přidáno: 12.10.2007, autor Lumír Místek
Domácí medicína
Obsah článku domácí medicína
Med z květů černého bezu – na kašel,nachlazení
Likér z černého bezu
Příprava pravého jablečného octu a karmelitánských kapek
Opar – herpes
Pampeliškový med
Zázvorový čaj – všelék
Klášterní sirup-z květu černého bezu
100% lék na bradavice
Majoránka na kašel
Sedmikrásový med – Na kašel
Kořeněná limonáda proti bolesti v krku
Sirup od kašle
Lupenka, ekzém ve vlasec
Propolisová tinktura – všelék
Průduškový nápoj s medem
Protidepresivní pomazánka
Vyprošťovák
Luxusní kapky
Cibulová – medicína proti kašli
Žaludeční potíže + průjem
Bezinkový ocet: – specialita našich babiček!
Jablečný ocet výborné na hubnutí
Mátový sirup po anglicku č.1 + č.2
Recept po prababičce
Zahleněné průdušky
Bolesti hlavy II
Bolesti hlavy
Bylinná směs na čištění jater a při chronickém zánětu jater
Křeče v lýtkách
A ještě jednou pročištění krve
Pročištění krve
Jak srazit teploty
Deprese
Bradavice
Bolesti zubů
Vysoký krevní tlak (Hypertenze)
Nízký krevní tlak (Hypotenze)
Na astma
Kloktadlo ze směsi bylin
BEZINKOVÝ LIKÉR…vhodný při žaludečních i neuralgických potížích
Cibulový lék na kašel
Na bolest v krku
Bolesti hlavy nervového původu
Zánětlivá oční onemocnění
Klášterní sirup – z květu černého bezu
Česneková medicína
Majoránka na kašel
Krakonošovy kapky – na nachlazení
Med z květů černého bezu – na kašel,nachlazení
Na 1 litr vody – minimálně 25 velkých kvetu černého bezu,1 kg cukru,1 velký citron
Květy opereme,odstřiháme velké stonky. Citron oloupeme a nakrájíme na plátky. Zalijeme vodou a povaříme aspoň 20 minut. Poté necháme 24 hod vylouhovat.
Druhy den přecedíme přes pláténko a pořádně vymačkáme. Do vznikle stavy přidáme cukr a vaříme tak dlouho, až se hmota začne táhnout. Můžeme ještě dochutit citronem.
Já mám po letech vyzkoušené, že med nemusí byt nijak hustý – dávám ho rodince po lžičkách nebo do čaje….Proto vařím JEN 1-2 hodiny.
Poté naliji do menších – pořádně umytých skleniček – třeba od dětské výživy.
A radši ještě sterilizuji – asi 20min při 100 stupních celsia.
Po tomto ZAVAŘENI med klidně uchováváme běžně při pokojové teplotě, bez zavařeni někde v chladu-sklepe, lednici.
Med sám časem mírně ve skleničkách zhoustne.
Já ale každý rok vařím novy – během roku se navařené zásoby vždy sni nebo vypiji.
VÝBORNÉ NA KAŠEL,NACHLAZENI,CHŘIPKU !
Pijeme jen tak nebo jim sladíme bylinkové i černé čaje.
2,5l bobulí černého bezu,1,25l vody,3 citrony,3 hřebíčky,3 kousky skořice,1 cípek badyánu,800gcukru 2 lžičky mleté zrnkové kávy,1/2l rumu.
Plody bezu odstopkujeme a dáme spolu s vodou a kořením vařit do velkého hrnce.
Citrony přidáme nakrájené na plátky a vypeckované.Je vhodné kůru oloupat!
Vše vaříme 15min.pak přecedíme přes síto.Ke šťávě přidáme cukr a vaříme 5min.
Pak hodíme mletou kávu a ještě necháme projít varem.
Nakonec přidáme alkohol a již zavaříme.
Příprava pravého jablečného octu a karmelitánských kapek
voda jablka
JABLEČNÝ OCET :
Na jeho přípravu použijí zdravé, nepoškozené jablka, posttrouhám je na struhadle ze skla nebo plastu (ne kovovým!). Na jeden kilogram jablek přidej litr a půl až dva litry vody. Denně přemáchej dřevěnou vařečkou. Po vykvašeni přeceď, nalij do sklenic a odlož do chladničky.
– Užívání :
Do dvou až třech pohárů vody si přidej dvě čajové lžičky octu z jablek, pij ráno a večer. Zlepšíš si tak funkčnost žil. Tento ocet použij i na přípravu jídel, předejdeš tak cirhóze jater.
– Po dobu gravidity. Do poháru vody dej čajovou lžičku octu. Právě on je výborným pomocníkem i proti ranní nevolnosti. Dokonce se zjistilo, že děti matek, které po dobu těhotenství pili zředěný jablečný ocet, měli v porovnáni s jinými lepší imunitu.
PŘÍPRAVA KARMELITÁNSKÝCH KAPEK :
– Svoje pojmenováni dostali podle mnišek – karmelitánek, které jako první před 170 lety tento recept zveřejnily. Do té doby ho úzkostlivě stražili mniši.
POSTUP:
Na 150 ml lihu přidej 15 g listů meduňky lékařské, 12 g citrónové kůry, 6 g muškátového ořechu, 3 g skořicové kůry, 3 g hřebíčků a 3 g plodů koriandru setého. Vyluhuj dva týdne a obsah každý den přetřep. Potom přeceď a zřeď 250 ml vody. Kapky nalij do menších skleniček, dokonale uzavři a skladuj na chladném a tmavém místě.
POUŽITI :
při žaludečných těžkostech, nechutenství, zvracení, žaludeční neuróze, bolestech v močových cestách, poruchách menstruace, nevolnostech, nespavosti, nervových poruchách.
DÁVKOVANÍ :
Třikrát denně po 20 kapek, nejlépe na kostku cukru, případně kapky zapij vodou nebo čajem.
Kapky si můžeš přidat i do osvěžujících koupelí, do koupeli při bolestech a křečích a do vody na zkrášlení pleti.
UPOZORNĚNÍ :
Uvedené dávkováni je pro dospělých. Dětem do 6 let podávejte poloviční dávky, dětem do 14 let tříčtvrtinové. Nad 14 let jako dospělým.
vrchovatou kávovou lžičku listů meduňky lékařské
vrchovatou kávovou lžičku listů máty peprné
1 ml oleje TEA TREE
Herpes několikrát denně potírej tekutinou připravenou takto:
vrchovatou kávovou lžičku listů meduňky lékařské a listů maty peprné zalij čtvrt litrem vařící vody, luhuj půl hodiny a přeceď. Nalij do sklenic, přidej mililitr oleje Tea tree a důkladně přetřep, aby vznikl disperzní roztok.
Skladuj ho na chladném místě a před každým upotřebením několikrát (21x) znova přetřep.
Tekutinou si potírej všechny ty místa, kde se už herpes alespoň jednou objevil a tři krát denně, i tehdy, když opar napohled není viditelný.
Na potírání herpesu je velmi vhodná i čerstvá šťáva z cibule.
NĚCO O OPARU:
je to virusové onemocnění, které přímo souvisí s oslabením obranyschopnosti organizmu. Když jsi například vyčerpaný, máš chřipku, nebo svoje tělo vystavíš na dlouhý čas prudkým slunečným paprskům, snížíš si odolnost organizmu a zaktivizovaný virus, který dosud „spal“ na nervovém vlákně se probudí a projeví se v podobě puchýřků.
Když jich máš na rtech nebo na nose, jde o herpes simplex. O více nebezpečnější, ale i bolestivější je pasový opar (herpes zoster). Ten se rozšiřuje po jednom nervovém pase a způsobuje kožní vyrážky v oblasti krku nebo na různých místech hřbetu a hrudníka. Kromě těchto dvou místech se může herpes vyskytovat i na pohlavních orgánech (herpes genitalis). I když ve všech třech případech jde o virusové onemocnění, je vždy přítomna vážná hrozba, že se zdravý člověk na infikuje z prasklých puchýřků. Proto třeba při všech druzích herpesu přísně dodržovat stejná pravidla, jaké platí při všech virusových onemocněních.
Dávej si pozor na prochladnuti od noh, spávej v teplých ponožkách, vyhýbej se průvanu. Když přes 80 % imunitního systému se nachází ve stěnách tenkého a hrubého střeva, dbej na správné vyprazdňováni.
400 pampeliškových hlaviček, 1 1/2 litru vody, 1 citron, 11/2kg cukru
Pampelišky očistíme pořádně. Přidáme do vody a k tomu vhodíme ještě na kolečka nakrájený citron. Vaříme asi 15 minut. Poté vychladlé pampelišky procedíme přes plínku nebo jakékoliv pláténko. Ke šťávě z pampelišek přidáme cukr a vaříme asi hodinu do zhoustnutí.
Dáváme do sklenic a necháme zatáhnout.
25g čerstvého zázvorového kořene, oloupaného a nakrájeného na kolečka, 600ml vody, trochu citrónové šťávy, med (dle chuti, nemusí být)
Zázvor s vodou dáme vařit do hrnce. Přivedeme k varu, přiklopíme a necháme cca 20 minut mírně vařit. Scedíme, přidáme citrónovou šťávu a med. Pijeme co nejvíce horké. Působí příznivě na celkové posílení organismu, proti těhotenské (i jiné) nevolnosti, proti infekcím bakteriálním i virovým (rýma, angína, bronchitida, střevní katar), podporuje vylučování toxinů a má zahřívací účinek.
Klášterní sirup-z květu černého bezu
5 litrů kvalitní pitné vody,100g kyseliny citrónové,80 čerstvých květů,2g kyseliny sorbové-pro konzervaci.na 1 litr výluhu 1 kg cukru
5 litrů vody převařit a nechat vychladnout.Přidat 100g kyseliny citrónové,zamíchat a přidat 80 květů(asi 600g na váhu).Nechat macerovat 24 hodin,za občasného promíchání.Pak scedit přes dvojitou gázu a odměřit množství vzniklého výluhu.Na 1 litr výluhu pak přidat 1 kg krystalového cukru a při mírném zahřívání míchat až do úplného rozpuštění.Nakonec se přidají 2 g kys.sorbové.Vlijeme do vyvařených láhví a zazátkujeme.Uchován v chladu vydrží sirup po celý rok.Někdy se na povrchu vytvoří jakoby zátka-tu musíme před prvním použitím odstranit.Sirup je určen především pro osvěžení,má mírně léčivé účinky.
česnek,ocet
Česnek nakrájíme na plátky a zalijeme octem.Necháme 7 dní v uzavřené lahvičce.Potom přikládáme každý večer na bradavici.Zabalíme aby z bradavice česnek nespadl.Chlapeček měl bradavici za nehtíkem a bradavice to sama vzdala.Je to opravdu 100 procentní.Nic lepšího neznám.
Majoránka, voda, med
Necháte zavařit vodu a zalijete 1-2 polévkové lžíce majoránky (tu do bramboráků 😉
Necháte 10 minut vyluhovat. Pije se teplé, pro lepší chuť je dobré dosladit medem, nechutná to valně a děti by se ošklíbaly. Pomáhá vykašlávat a zabírá to 100%.
500 květů sedmikrásek, 1l převařené a zchladlé vody, lžička kyseliny citrónové, 1 kg krystalového cukru, 1 citrón
Květy zbavíme zelených částí (nejlepší je rovnou stříhat) a propláchneme pod horkou tekoucí vodou. Přidáme oloupaný, jader zbavený citrón a necháme 24h luhovat v litru vody. Druhý den scedíme přes plínu, přidáme cukr a kyselinu citrónovou a na mírném ohni (el. sporák č. 6 a hned jak se začne vařit, stáhneme plotýnku na č. 3) necháme vařit do hustoty medu. Naplníme do čistých skleniček a otočíme víčkem dolů do druhého dne.
Z jedné dávky jsem měla 5 skleniček od přesnídávky. Používá se při nachlazení a migréně.
1dcl medu
1dcl citrónové šťávy
1dcl slivovice
rozmícháme med s citrónovou šťávou a dolijeme slivovicí…
uchováváme v chladu,nejlépe v ledničce
užíváme 3 x denně dvě lžičky … po dobu pokud kašel nepřestane….
vhodné i pro děti od 5 let …
opravdu to pomáhá….
Kořeněná limonáda proti bolesti v krku
600ml vody, 2 hřebíčky, 2 kuličky nového koření, kousek celé skořice, šťáva z celého citronu, med
Dáme vařit vodu a koření do hrnce, přikryjeme a 10 minut pomalu vaříme (ne klokotem). Po uvaření scedíme, přidáme lžíci medu a šťávu z celého citronu. Pijeme co nejvíce horké. Je to příjemná varianta léčby krkabolu:-).
Cibule-minimálně jedna velká a včelí med
Cibule očistíme,nakrájíme nadrobno a zalijeme alespoň 4 polévkovými lžícemi medu.Rozmácháme a necháme alespoň hodinu odstát.Cibule postí šťávu.V zimě to dávám na topeni, pustí šťávu dřív.Lžičkami si upíjíme šťávičku,neomezeně,jak nám chutná a je taky vhodný i pro děti,ale aby nekřičely,že to nechtějí tak jim šťávu udělám přes sítko.
majolka – ne dietní
přibližně půl hodinky před mytím hlavy vetřete majolku do vlasů,pozor může stékat a tak doporučuji nejlépe vyřazené tričko. my máme vyzkoušenou Helmansku, ta celkem dobře drží. Při léčbě lupenky se nám tak podařilo vyřadit veškeré“léčivé“masti a vodičky, a tuto proceduru provozujeme již tak jednou za 1-2 měsíce. Ze začátku jsme museli i několikrát týdně. Lupenka se nám nevyléčila , ale krásně se udržuje v klidu.
20 g propolisu
7 dcl vodky / 60% lihu/
9 dní louhovat, denně protřepávat- 10.den scedit / vznikne tinktura /
nesmí přijít do styku s krví (otevřená rána)
Upotřebení :
Při všech interních inflomatických stavech vyvolávající horečnaté stavy pacienta.Denně 3x 30 kapek
Při ženském přechodu se užívá 1 lžička do 1 dcl vody. 1 1žička =10 kapek
Při zvýšeném krevním tlaku užívat 1x denně 30 kapek—večer před spaním
Při zánětu ledvin, jater, užíváme denně 2x 1 lžičku do 1dcl vody. Léčbu každý druhý den přerušíme.
Při angíně nebo bolesti v krku z nachlazení nebo chřipce dáme 2 dcl teplé vody +1 lžičku tinktury a často kloktáme.
Při léčení žaludečních vředů nebo dvanácterníku vypijeme ráno na lačno 1 dcl teplého mléka s 1 lžičkou tinktury.
Na kuří oka, otlačeniny, bércové vředy přikládáme na noc chomáč vaty namočený v tinktuře a místo zavážeme.
Při bolestech zubů přiložíme na bolestivý zub vatu namočenou v tinktuře
Proti TBC plic užíváme 3x denně 30 kapek 2x týdně inhalaci páry z vod, do které jsme dali 0,25 1 horké vody + 5 cl tinktury.
Opilého přivedeme do střízlivého stavu,když do 1 dcl studené vody dáme 1 lžičku tinktury.
Při bolestech žaludku vypijeme 1 dcl. teplého mléka s 1 lžičkou tinktury
Proti střevním parazitům 2x denně užívat.
Při popálenině natřeme postižené místo ihned tinkturou, netvoří se ani vodový puchýř.
Při nehojících se ranách a při proležení omyjeme odvarem z řepíku a pak častěji natíráme tinkturou.
Při zánětu prostaty—užívá se 3x denně 1 lžička tinktury do 1 dcl teplé vody.
Pokud máte nějaké zdravotní problémy, tak použití raději konzultujte s lékařem.
250 ml mléka,
1 žloutek,
2 lžíce medu,
2 lžičky citrónové šťávy.
pro dospělé přidat rum
Mléko zahřejeme k varu, odstavíme a vmícháme ostatní ingredience.
Nápoj pijeme vlažný, doporučuje se na zahleněné průdušky.
1/4 celeru,
1 mrkev,
100 g tvrdého sýra,
3 stroužky česneku,
2 lžíce majolky,
2 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany,
citrónová šťáva,
špetka cukru,
sůl
Celer, mrkev a sýr najemno nastrouháme a zakapeme citrónovou šťávou. Přidáme prolisovaný česnek, cukr, sůl a spojíme majolkou a bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
Hojná konzumace ovoce a zeleniny je podpůrným léčebným faktorem při depresích. Např. pravidelná konzumace syrového celeru nebo celerové šťávy je nesmírně cenným lékem na nejrůznější nervové choroby a šťávy, včetně depresí.
ocet,
voda,
jedlá soda.
Určitě znáte ten pocit, když to trošku přepísknete, v noci jezdíte porcelánovým autobusem, ráno se vám zvedá kufr, pálí vás žáha a říkáte si, že už nikdy nebudete pít…
Tento recept na „vyprošťovák“ se i mně zprvu zdál podivný, ale pomáhá to. Navíc pokud máte po tahu ‚v hubě jako v polepšovně‘, je úplně jedno co pijete a hůř vám už stejně nebude.
Takže:
Ocet zředíme vodou do mírně kysela, zneutralizujeme jedlou sodou (pozor, dost to pění) – a kopnem to tam. Kupodivu nechutná to až tak odporně jak to vypadá.
Místo octové vody lze použít cokoliv kyselého (kys. citrónová, lák z okurek nebo z kysaného zelí).
Pak chvilku počkáme, pojistíme to silnou kávou a odplížíme se do práce.
500 g sušené meduňky,
20 g citrónové kůry,
10 g skořice,
10 g mletého muškátového oříšku,
litr koňaku nebo vodky
V sedmnáctém století byly nejslavnější takzvané Karmelitské kapky, které z meduňky vyráběli mniši v klášteře bosých karmelitánů. Do vinného destilátu přidávali kromě meduňky i citrónovou kůru a levanduli.
Chcete-li kapky namíchat sami, tak zkuste moderní recept:
Sušenou meduňku, citrónovou kůru, skořici a mletý muškátový oříšek přelijeme litrem koňaku nebo vodky. Nechte týden louhovat v uzavřené lahví na světle. Pak sceďte, slijte do láhve s pevným uzávěrem a uložte ve tmě.
Užívejte dvě lžíce denně při nervové slabosti, migréně a zažívacích potížích.
Cibulová – medicína proti kašli
1 l vody,
500 g cibule,
200 g medu,
100 g cukru
Do vroucí vody dáme cukr a pokrájenou oloupanou cibuli a na malém plameni vše vaříme 20 minut. Ocedíme přes jemné sítko, promícháme s medem a užíváme proti kašli každé dvě hodiny jednu lžíci.
černý pepř,rum
Na lžičku malinko černého pepře(tak necelou čtvrtičku lžičky)a zalít rumem.Je to síla,ale opravdu funguje
Bezinkový ocet: – specialita našich babiček!
bezinky, 8% ocet
Zkuste si udělat tuto domácí specialitu našich babiček a prababiček!
Při vysokých horečkách můžeme malým dětem potírat dlaně a chodidla tímto octem – snižuje horečku. Do láhve se širokým hrdlem dáme čerstvé květy bezinek a zalijeme 8% octem, aby byly zakryté. V chladu necháme 2 až 3 týdny, pak přecedíme do menších lahviček a dobře zazátkujeme.
Jablečný ocet výborné na hubnutí
1kg jablek,4 l láhev,2 l vody, plátno.
Do 4 litrové láhve nastrouháme jablka i se slupkou a zalijeme 2 l studené vody.Přikryjeme plátýnkem a dřevěnou vařečkou 10 dní denně promícháme.Po 10 dnech přecedíme přes plátno a necháme stát 20 dní a už nemícháme!!!
Výborné na hubnutí – do poháru 3 krát denně 2 lžičky jablečného octa a vypijeme.Spálí nám v těle tuky.
Mátový sirup po anglicku č.1 + č.2
na recept č.1 potřebujeme: 1l mátových lístků, 600 ml vody, 350g cukru, případně potravinářské barvivo( já ho nepoužívám), trochu kyseliny citrónové, na recept č.2 potřebujeme: 100g mátových lístků, 500ml vody, 1-2citrony – nakrájené na plátky, 500g cukru, trochu kyseliny citrónové
Recept č.1:
Listy zalijeme vodou, přivedeme k varu a na mírném ohni necháme probublávat asi 30 minut.Poté přes síto s gázou přecedíme a necháme řádně odkapat.Do tekutiny přidáme cukr, trošku kyseliny citrónové a necháme vše rozpustit(opět zahřejeme).
Potom plníme do lahviček vysterilizovaných horkou vodou, do které jsme přidali opět trošku kyseliny citrónové.
Kdo chce, může sirup přibarvit potravinářským barvivem, ale já ráda oželím brčálově zelenou barvu sirupu a nechám mu tu přírodní.
Sirup vydrží dlouho, na jednu lahvičku jsem zapomněla dva roky a je stále skvělý, zrovna o používáme.
Když se v lahvi objeví náhodou zátka, opatrně ji odstraníme, sirupu to neublíží.
Recept č.2:
Vodu smíchanou s cukrem svaříme, až se roztok začne táhnout přidáme mátové lístky a plátky citronu.Provaříme – stačí pár minutek, potom přikryjeme pokličkou a necháme do druhého dne stát na chladnějším místě.
Pak přecedíme přes sítko vyložené gázou, znovu zahřejeme, přidáme trochu kyseliny citrónové a horkým sirupem naplníme lahvičky, které jsme opět vysterilizovali horkou vodou s kyselinou citrónovou.
Užíváme při obtížích se zažíváním, při plynatosti, při obtížích se žlučníkem, sirup je vhodný na posílení imunity a v neposlední řadě do koktejlů, limonád atd.
Hodně úspěchů při výrobě!
čerstvé listy jitrocele,cukr
Natrhejte jitrocel ještě dřív,než začne kvést,listy propláchněte a nasekejte na kousky(stačí 3-4 cm),aby pouštěl šťávu.Do velké sklenice se šroubovacím víčkem napěchujte střídavě asi 1 cm vrstvu jitrocele a vrstvu cukru, pořádně to stlačte,ať se vejde víc.Dávám to do pětilitrových sklenic.Pak si najděte na zahradě místo,kde můžete vykopat díru tak hlubokou,aby sklenice byla 0,5 metru pod zemí.Většinou tohle provádím na začátku léta.Jde o to,že to musí zůstat v zemi 6-8 týdnů a v téhle hloubce se nemění teplota ani v parném létě,což je velice důležité.Pak stačí obsah přecedit přes jemné síto,získáte přírodní jitrocelový sirup,který v lednici vydrží celou studenou sezonu,kdy je potřeba.Na kašel opravdu zabírá a dětem chutná.Jen si označte místo,kde máte sklenici zakopanou,nebo rozkopete kus zahrady jako já:-)
stolní olej
Stolní olej ohřejeme na pánvi do teploty,kterou kdo snese.Vložíme 1/4 staré pleny .Nasátou olejem vyndáme,neokapáváme a vložíme do igelitového sáčku.Ten zabalíme do druhé 1/4pleny a přiložíme na prsa.Pořádně uvážeme šátkem.Průdušky se promastí a pak se všechen hlen uvolňuje bez bolestně a rychle!
30 g list vachty
15 g list máty
15 g řebříček
Pijeme šálek čaje 3x denně.
15 g vachta třílistá
10 g kozlík lékařský
list máty
Uděláme si čaj a pijeme jej 3x denně šálek
Bylinná směs na čištění jater a při chronickém zánětu jater
20 g řepík
20 g třezalka
20 g zemědým
8 g řebříček
8 g zeměžluč
3 g pelyněk pravý
15 g dobromysl
Pijeme 2 až 3 šálky čaje denně
mochna husí
Přelijeme tři čajové lžičky bylinky 1/2 litrem vroucí vody, necháme vyluhovat 5 minut a scedíme.
Pijeme denně 3 šálky teplého čaje.
A ještě jednou pročištění krve
5 g tymián
20 g meduňka
25 g mařinka vonná
100 g jahodník
Všechny bylinky smícháme v uvedeném poměru
Tři čajové lžičky přelijeme 1/2 litrem vroucí vody, necháme 5 minut vyluhovat a scedíme.
Denně vypijeme 2 – 3 šálky teplého čaje.
maliník
ostružiník
černý rybíz
Vše smícháme ve stejném poměru.
Jednu čajovou lžičku přelijeme šálkem vroucí vody, necháme 5 minut vyluhovat a scedíme.
Pijeme denně 3 šálky teplého čaje.
4 l vody,hrst dubové kůry ,sůl
Ve čtyřech litrech vody vaříme 10minut hrst dubové kůry . Přidáme 2 lžíce soli a v odvaru koupeme 20 minut nohy.
od kamarádky Jitušky
šťáva z fenyklu
Čerstvě vymačkanou šťávou z fenyklu dvakrát až třikrát denně potírat čelo, spánky, hrudník a krajinu žaludeční.
Léčení deprese bývá zpravidla velmi zdlouhavé a musí se provádět všemi dostupnými prostředky. Proto musíme
také upravit stravu, jíst jen zdravé, posilující a obšťastňující potraviny.
Lidé trpící depresemi se mají živit dobře stravitelnou stravou. Podle Hildegardy by měli dbát na tyto zásady:
Nejíst petržel, celer, libeček, bukvici lékařskou a med, protože to vše vzbuzuje melancholii, trudomyslnost
a jiné podobné stavy. Není také dobré čichat k pelyňku či pít čaj z pelyňku, protože jeho vůně vyvolává
melancholii a hněv.
šťáva z vlaštovičníkové nati 10 g
staré sádlo 50g
Šťávu a tuk společně utlučeme v moždíři, pak společně roztavíme na pánvi a za stálého míchání necháme
vystydnout. Touto mastí pak jednou až dvakrát denně potíráme bradavice.
Tato mast není účinná pouze na bradavice, ale také i na jiné choroby kůže, například na ekzémy,
dermatitidy, kontaktní dermatitidy a na další alergické projevy na kůži.
pelyňková nať 25 g
nať sporýše lékařského 25 g
víno 250 ml
surový třtinový cukr
Vrchovatou polévkovou lžíci bylinkové směsi vaříme ve 1/4 l vína, scedíme a do tekutiny přidáme dvě čajové
lžičky třtinového cukru a vypijeme.
Teplé bylinky přiložíme pak na bolestivé místo a upevníme převázaným šátkem.
Vysoký krevní tlak (Hypertenze)
30 g třezalka
30 g řebříček
10 g prha chlumní – arnika (!) droga
Všechny bylinky smícháme.
3 čajové lžičky pak přelijeme 1/2 litrem vroucí vody a necháme 1 minutu vyluhovat
a poté scedíme.
Pijeme denně 2 – 3 šálky teplého čaje.
25 g jmelí (!) droga
25 g hloh
25 g kopřiva
25 g měsíček
Jmelí necháme oddělené, ostatní 3 bylinky smícháme v čajovou směs.
3 čajové lžičky jmelí přelijeme 3-mi šálky studené vody a necháme 8 hodin louhovat.
3 čajové lžičky směsi přelijeme 3-mi šálky vroucí vody a necháme 5 minut vyluhovat.
Studený macedrát smícháme s nálevem a přes jemné cedítko nebo plátýnko scedíme.
Pijeme 3x denně šálek teplého čaje.
A jedno upozornění: lidé trpící nízkým tlakem by se měli vyhýbat konzumaci máty.
25 g kořen omanu
25 g semínko fenyklu
25 g nať yzopu
25 g list jitrocele
25 g květ petrklíče
Uděláme nálev a pijeme 3x denně….
20 g šalvěje
20 g divizny
20 g heřmánku
20 g květu akátu
2 ks strouhaných plodů kaštanu
Lehce vše smícháme, a pak 1 navršenou čajovou lžičku směsi vložíme do 2 dcl chladné vody, přivedeme k varu,
krátce povaříme, necháme ustát, scedíme a přidáme na špičku nože jedlou sodu. Kloktáme několikrát denně.
A co doporučit těm, kteří nemohou nebo nechtějí kloktat??? Zkuste obklad na krk, který připravíme takto:
Vezmeme plátýnko, které potřeme sádlem, posypeme stejnoměrně vrstvičkou strouhaného muškátového oříšku
a přiložíme na krk. Ovineme pruhem dalšího plátna a teplou šálou.
Necháme působit několik hodin, nejlépe přes noc.
BEZINKOVÝ LIKÉR…vhodný při žaludečních i neuralgických potížích
Tak na jednu dávku potřebujeme: 1 litr vody,2 litry bezinek(zralých tmavých bobulek,ne květů)…1kg cukr krystal,1balíček vanil.cukru,2-3 polévkové lžíce opravdu silného odvaru kávy,nic nezkazíme Nesskou,tu jen prostě ve vodě rozpustíme..,0,5 litru Rumu
Natrhané plody bezinek obereme od stopek,do hrnce dáme vodu a „bezinky“(,přivedeme k varu a 15 minut vaříme na mírném plameni…Po částečném vychladnutí vzniklou směs promačkáme přes hustý cedník..(nelisujeme,jen mačkáme)Do takto připravené šťávy přidáme 1 kg cukru a vaříme cca 5 minut,poté přidáme vanil.cukr a vaříme další 3 minuty.Nakonec přidáme připravený odvar z kávy.Zakryjeme poklicí a po vychladnutí přidáme Rum,promícháme a stáčíme do lahví…Má vynikající chuť..
Užívá se (jak říká moje babička) 1 „stopečka“- každý den..,nejlépe večer…
2-3 větší žluté cibulky / množstvo si upravte podle potřeby/, třtinový křišťálový hnědý cukr / může byt i klasický krystal/
Cibulky neloupeme a rozkrojíme je na polovice – v každé vydlabeme střed, tak aby nám ostali pevné jakoby mističky / třeba dat pozor, aby jsme je nevydlabali moc, protože by se předíravěly/. Do každé mističky nasypeme do plna cukr a necháme do rána stát na teplém místě – vytvoří se nám sirup který po lžičkách dáváme kašlajícímu dítěti – je to chutné, sladké, děti to bez problémů polknou a hlavně to úžasně pomáhá. Můj syn trpěl záchvaty dusivého kašle a toto ho úplně vyléčilo.
cibule,cukr krystal
cibuli oloupat a nakrájet na cca 0,5 cm kolečka,každé obalit v cukru,dát do misky a nechat nejméně přes noc ležet,,cibule pustí do cukru šťávu plnou léčivých látek.Dokonce to ani nechutná patvorově.
Bolesti hlavy nervového původu
40g majoránky,levandule a po 30g máty,meduňky a po 20g heřmánku.3/4 litru vroucí vody
3 polévkové lžíce této směsi spaříme 3/4litrem vroucí vody,necháme ustát 30 minut,pak scedíme a přidáme 1 PL medu.Pijeme 5 krát denně po 150 ml.
1-4 čajové lžičky květu měsíčku lékařského,200 ml vroucí vody
1-4 ČL květu spařit 200ml vroucí vody,po ustátí scedit a proplachovat oko kapátkem vícekrát denně.Koncentraci výluhu zvyšovat po týdnu.Začátek efektu u chronických případů za 2-3 týdny,v terapii však pokračovat.Vhodná je současná aplikace 100mg vitamínu E a 200 až 300 mg vitamínu C denně.
Klášterní sirup – z květu černého bezu
5 litrů kvalitní pitné vody,100g kyseliny citrónové,80 čerstvých květů,2g kyseliny sorbové-pro konzervaci.na 1 litr výluhu 1 kg cukru
5 litrů vody převařit a nechat vychladnout.Přidat 100g kyseliny citrónové,zamíchat a přidat 80 květů(asi 600g na váhu).Nechat macerovat 24 hodin,za občasného promíchání.Pak scedit přes dvojitou gázu a odměřit množství vzniklého výluhu.Na 1 litr výluhu pak přidat 1 kg krystalového cukru a při mírném zahřívání míchat až do úplného rozpuštění.Nakonec se přidají 2 g kys.sorbové.Vlijeme do vyvařených láhví a zazátkujeme.Uchován v chladu vydrží sirup po celý rok.Někdy se na povrchu vytvoří jakoby zátka-tu musíme před prvním použitím odstranit.Sirup je určen především pro osvěžení,má mírně léčivé účinky.
Česneková medicína
350 g česneku , 200 g čistého 96% lihu
Tento staročínský recept byl objeven komisí UNESCO-OSN roku 1972 v Tibetu na hliněných deskách.Byl přeložen snad do všech jazyků.
Zbavuje organismus tuků a vápenatých usazenin,zlepšuje látkovou výměnu v těle,čímž se zejména krevní cévy stávají elastičtější.
Předchází hypertenzi,infarktu,stenokardii,skleróze.Mizí po něm otoky,bolesti hlavy,hučení v uších.Osvěžuje zrak.
Přesným dodržováním postupu dochází i k celkovému omlazení organizmu.
Doporučuje se však opakování této kůry ne dříve než za pět let!!!
Příprava léku :
350 g česneku oloupeme a jemně utřeme.Uložíme ve skleněné nebo hliněné nádobě a zalijeme 200 g čistého 96% lihu.
Pak nádobu pevně uzavřeme a uložíme na 10 dnů na temném a chladném místě.Po uplynutí této doby hmotu přecedíme a přepasírujeme přes plátýnko.
Asi za 3 dny můžeme začít s užíváním po kapkách v 0,5 dl mléka.
Dávkování: (kapky = k)
den |
ráno |
poledne |
večer |
den |
ráno |
poledne |
večer |
1 |
1k |
2k |
3k |
7 |
12k |
11k |
10k |
2 |
4k |
5k |
6k |
8 |
9k |
8k |
7k |
3 |
7k |
8k |
9k |
9 |
6k |
5k |
4k |
4 |
10k |
11k |
12k |
10 |
3k |
2k |
1k |
5 |
13k |
14k |
15k |
11 |
15k |
15k |
15k |
6 |
15k |
14k |
13k |
12 |
25k |
25k |
25k |
A dále pokračujeme v užívání po 25 kapkách do úplného spotřebování.
Majoránka, voda, med
Necháte zavařit vodu a zalijete 1-2 polévkové lžíce majoránky (tu do bramboráků 😉
Necháte 10 minut vyluhovat. Pije se teplé, pro lepší chuť je dobré dosladit medem, nechutná to valně a děti by se ošklíbaly. Pomáhá vykašlávat a zabírá to 100%.
Krakonošovy kapky – na nachlazení
Velký panák griotky,velký panák rumu,vodu,cukr,citron
Do sklenice o obsahu 2 dcl nalijeme oba panáky,zalijeme horkou vodou (nesmí se vařit),podle chuti přidáme cukr a citron. Je to strašně moc dobrý a dá se to pít i bez vody. Spolehlivě zabírá na nachlazení.